dimecres, 5 de març del 2014

Història del Vi

La teoria més probable de l'arribada del vi a la Península Ibèrica, és la presència dels fenicis fa al voltant de 3.000 anys. Aquest poble comerciant va fundar un port al sud-oest al que van anomenar Gadir (Cadis ). Després es van traslladar terra endins, creant una altra ciutat anomenada Xera (Xeres). El clima càlid de la zona va afavorir la naturalesa forta i dolça dels vins, el que els permetia suportar molt bé els viatges. Aquest fet, unit a l'esperit comerciant dels fenicis, va suposar que ja en el començament de l'era cristiana, els vins espanyols es convertissin en una de les mercaderies més comuns en els intercanvis comercials de la Mediterrània i nord d'Àfrica.

Serien els romans els que continuarien la producció de vins a la península, incorporant els seus mètodes particulars d'elaboració. Entre ells destaca la criança en àmfores de fang situades en plantes altes i assolellades, i prop de xemeneies. Pel que sembla, els vins obtenien així textures, sabors i fragàncies de fruites i flors, i fins i tot, fumats molt apreciats. La necessitat de proveir les seves legions va contribuir a intensificar el ja notable tràfic comercial que havien aconseguit els vins espanyols .

El declivi de l'Imperi Romà i la posterior invasió bàrbara va suposar un fre en el desenvolupament de la viticultura a Espanya. Les primeres hordes germàniques van destruir moltes plantacions de vinya. Posteriorment, l'arribada dels visigots a la península va contrarestar l'acció dels bàrbars. Molt més civilitzats que els seus predecessors pel contacte amb els romans a les províncies limítrofes de l'Imperi, van concedir una gran importància a la viticultura .

L'arribada dels àrabs al segle VIII també es va traduir en algunes dificultats per al desenvolupament de la vinya i l'elaboració del vi a causa de la prohibició alcorànica de consumir begudes fermentades i alcohòliques. Malgrat això, el cultiu de la vinya va continuar i, fins i tot, es va millorar durant el període de dominació musulmana. La primera causa es troba en la pròpia raïm com fruita i el seu suc: no hi havia motius per prohibir el seu consum ni tampoc el del most sense fermentar. Per tant, no es podia impedir el seu cultiu, almenys per als no musulmans. La segona causa és la coneguda permissivitat d'algunes dinasties més liberals cap als cristians dominats, als que van permetre continuar amb el cultiu de les seves vinyes i l'elaboració del vi, sobretot en els monestirs.

Després de la Reconquesta per part dels Reis Catòlics es produiria l'enlairament definitiu de la vinicultura. Les comunitats religioses i els monestirs que es van anar restablint van jugar un important paper ja que serien els monjos i frares els que més es van afanyar a recuperar la tradició vinícola. El vi era un element imprescindible per als seus ritus religiosos, encara que no es van conformar amb el necessari per al seu culte, sinó que es van encarregar també de proveir els seus cellers per a alegria dels vilatans i pelegrins. D'aquesta manera, les vinyes van començar de nou a florir al voltant dels monestirs i abadies per estendre posteriorment a altres terrenys.

Al llarg dels segles següents el vi es va convertir en un aliment essencial en la dieta de l'època, al que es va unir la possibilitat de comercialitzar en llocs diferents als de la seva producció. Aquest desenvolupament dels fluxos comercials va potenciar el naixement de les diferents regions vinícoles i es va produir així un considerable tràfec de municipis i regions que van fer torns en el proveïment de vi a la Cort.

El segle XIX és crucial en la indústria vinícola espanyola. Encara que tímidament , comencen a implantar algunes reformes que tenen com a objectiu la millora de la qualitat del vi i s'implanten noves tècniques industrials d'elaboració del vi que substitueixen les tradicionals artesanals. D'altra banda, la desgraciada arribada de la fil·loxera al nord d'Europa, que va devastar progressivament les vinyes a mitjan segle, va contribuir a consolidar la vinicultura a Espanya . Molts vinaters francesos es van establir a l'altra banda dels Pirineus com a única forma per continuar amb el seu mitjà de vida i van portar amb si les seves varietats de raïm, maquinària i mètodes, entre els quals destacaven la disposició dels ceps, el control de la fermentació o el sulfitat. Algunes de les plantacions de Cabernet-Sauvignon i Merlot existents en l'actualitat a La Rioja i Ribera del Duero procedeixen d'aquest temps.

No obstant això, a finals del segle la plaga va acabar afectant la península. Afortunadament, en aquell moment ja es coneixia la solució per acabar amb ella: empeltar sobre patró americà, immune a la plaga, de manera que la recuperació de les vinyes i la seva producció va resultar menys traumàtica que altres països europeus.

Ja al segle XX, la indústria vinícola va haver d'enfrontar a dos nous desastres. La Guerra Civil va condemnar la vinya a l'abandó fins que l'enfrontament va acabar, la II Guerra Mundial va suposar la paralització del mercat europeu del vi. Tots dos successos van suposar un nou i dur cop per al sector, que només a partir dels anys cinquanta va començar a recuperar la normalitat. Des de llavors, les reestructuracions de vinyes i la renovació i modernització dels procediments d'elaboració i cellers han caracteritzat l'actuació dels, fins situar els vins d'Espanya en igualtat de condicions competitives que els forans, tant en el mercat nacional com mundial.
La transformació de la imatge i qualitat dels vins espanyols durant l'últim quart del segle XX ha estat notable. Un grup de pioners van començar a introduir i aplicar les noves tecnologies vinícoles d'acord amb la modernització mundial del sector.

Especialment en els últims anys, una nova generació de mestres vinícoles ha sabut unir tradició i qualitat amb innovació, donant lloc a vins únics de qualitat inigualable que estan conquistant el mercat mundial.


Denominacions d'Origen dels vins Espanyols
L'enllaç mostra un mapa amb les
regions productores de vi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada